Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Det är inte sjukhuset i Karlshamn som kostar

Om inte sjukhuset i Karlshamn finns, fördubblas tiden för ambulanstransporterna från hela västra Blekinge till Karlskrona
Debatt • Publicerad fredag 04:00
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blekingesjukhuset i Karlshamn, Region Blekinge, vård, omsorg, sjukhus
Blekingesjukhuset i Karlshamn, Region Blekinge, vård, omsorg, sjukhusFoto: Christian Hylse

Det berättigande missnöjet med Region Blekinges fögderi och katastrofala ekonomiska underskott har fått såväl BLT:s politiske tänkare, Sylvia Asklöf Fortell, som Ronny Karlsson att förespråka avveckling av sjukhuset i Karlshamn (25/5, respektive 2/7).

Den förstnämnda tydligt och klart, Karlsson viftande med skrämselargumentet, att stora problem ”med vårdköer, personalbrist, arbetsmiljöproblem och skenande kostnader”väntar om Blekinge skall fortsätta att ha två sjukhus. Han tror att goda argument och utvecklad pedagogisk förmåga skall få länets befolkning att acceptera hans slutsats. Alltså att Karlshamnssjukhuset måste stryka på foten.

Annons

Vi är dock övertygade om - med all respekt för Ronny Karlsson pedagogiska färdigheter - att invånarna alls inte instämmer. Redan i rubriken på hans inlägg demonstreras nämligen motsägelsen att vårdkvaliteten blir sämre genom geografisk närhet till sjukhus. Verkligheten är den omvända: ju snabbare patienten - drabbad av trafikolyckor, skärskador, hjärtinfarkt eller andra sjukdomar - kommer till sjukhuset, desto bättre är vården. Omedelbar sjukvård är kvalitetsvård! Det handlar ju om tid, ibland räknad i minuter, för överlevnad.

Om inte sjukhuset i Karlshamn finns, fördubblas tiden för ambulanstransporterna från hela västra Blekinge till Karlskrona, något som förstås ökar riskerna för många patienter. Jämlik och kvalitativt bra sjukvård kräver därför existensen av ett geografiskt snabbt tillgängligt sjukhus.

Dess betydelse för tre kommuner av fem - jämte delar av en fjärde - i Blekinge bör därför vara uppenbar för de flesta. Ronny Karlsson påminns i sammanhanget även om det faktum att placeringen av ett sjukhus har en positiv påverkan på befolkningsutvecklingen för direkt berörda kommuner.

Med detta satt på pränt pekar dock såväl Karlsson som Asklöf Fortell på Region Blekinges groteskt otympliga organisation, nödvändigheten av nya politiska beslutsstrukturer, där det ligger närmast till hands med ett statligt övertagande av sjukvården. Karlsson ser också framför sig att Blekinge blir en kommun. På den punkten lär han dock bli motsagd. Men regionen, vars politiska organisation består av hela 27 organ och flera synnerligen välavlönade regionråd och därtill också ett antal rikt lönestinna politiska sekreterare, är naturligtvis absurd. Lägg därtill det omkring ett tiotal tjänstemän, var och en med titeln ”direktör” - och absurditeten vidgas ytterligare! 

Det är också en allmän uppfattning, faktiskt välgrundad, att ledande politiska företrädare på plats, ser regionen som en personlig försörjningsinrättning. Att konstatera detta är inte liktydigt med varken politiker- eller demokratiförakt. Det handlar bara om en beskrivning av verkligheten, sådan den är i sin obeskrivligt kostnadskrävande kostym. Att banta kostymen innebär mångmiljonbesparingar.

Det är nämligen inte alls ett sjukhus i Karlshamn - som har funnits i staden sedan 1883, alltså i 122 år - som är orsaken till det stora ekonomiska underskottet. Det finns i politikernas oförmåga att sköta sitt pastorat och se den krassa verkligheten i vitögat.

Opinion Västblekinge

Annons
Annons
Annons
Annons