Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Sylvia Asklöf Fortell: Sverige vill åter vara bäst i klassen

Trots nya budgetsiffror är det ljusår kvar till de kvoter värnpliktiga som en gång gjorde militär grundutbildning.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Krönika • Publicerad onsdag 15:21 • Uppdaterad onsdag 17:17
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
F17, försvarsminister Pål Jonson på F17 tidigare i år.
F17, försvarsminister Pål Jonson på F17 tidigare i år.Foto: Lena Ehring

Under de senaste veckorna har regeringen översköljt medier och allmänhet med budgetpresentationer på alla områden - allt från skola, civilförsvar, plånboksfrågor till energi- och miljöfrågor till migration och integration. Den här vanan att dela upp budgeten i många små delar tillkom under Alliansregeringens tid. Som mediehantering är det naturligtvis väldigt bra - regeringen får mycket fokus, och varje område får större utrymme än vad annars skulle vara fallet. Men det är helt enkelt en omöjlig uppgift att kommentera varenda del i det som regeringen väljer att presentera, och risken är såklart att alla tröttnar på vägen.

Men under tisdagen (17 sept) kom en av de tyngsta och mest angelägna delarna på plats. Försvarsbudgeten lyfts under 2025 från dagens 125 miljarder kronor till 138 miljarder kronor, vilket motsvarar 2,4 procent av BNP. Framöver utökas budgeten ytterligare, till 170 miljarder kronor. Det betyder 2,6 procent av BNP, och där kommer proportionerna att ligga till åtminstone år 2030. Ett flertal system levereras under 2025. Bland mycket annat annat innebär det leverans av Robot 70, livstidsförlängda minröjningsfartyg, Jas 39 E, uppgradering av tidigare generationer Jas, nyanskaffning av ytstridsfartyg och därtill väl behövd personlig utrustning som kroppsskydd, stridsuniformer och sjukvårdsutrustning. Materiel som skänkts till Ukraina måste också ersättas.

Annons

När jag följer presentationen från Rosenbad slår det mig hur mycket som har hänt på tio år. 2014 låg försvarsbudgeten på runt 40 miljarder kronor, en skandalöst låg siffra. Sedan skedde ockupationen av Krim. Först då vaknade regeringsmakten till liv. Mycket gjorde Alliansregeringen rätt, men på det försvars- och säkerhetspolitiska området fanns en enorm, blind fläck. Många av oss som då följde debatten kunde inte begripa hur Moderaterna, med sin långa försvarsvänliga tradition, kunde kasta all förståelse för Försvarsmakten över ända. Att Alliansregeringen inte vaknade, ens efter Putins tal i München 2007 eller kriget i Georgien 2008, är för mig fortfarande helt obegripligt. Jag för min del är övertygad om att Sveriges neutralitet satte hämsko på vad vi tyckte oss att öppet ha möjlighet att reagera på.

Med de nya budgetsiffrorna blir Sverige ett av de länder i Nato med störst försvarsbudget i förhållande till sin BNP. För yngre generationer kanske detta kan tyckas märkligt, men Sverige är traditionellt sett ett försvarsstarkt land. På det här viset sluts cirkeln, om än under ett nytt paraply.

Däremot är det ljusår kvar till de kvoter av värnpliktiga som en gång gjorde lumpen. Under 2025 ska 8 000 ungdomar göra sin grundutbildning. Sverige skulle fortfarande behöva en mental upprustning för att få fler att inse allvaret i vad som händer runt omkring oss. På 80-talet ingick en miljon man i totalförsvaret - det vill säga Försvarsmakten tillsammans med alla frivilligorganisationer. Nu borstas gamla kunskaper av. Det är tur att vi har en generation kvar i livet som vet hur den slipstenen ska dras.

Annons
Annons
Annons
Annons