Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tro inte att den som skapat problemen kommer att lösa dem

I grund och botten är Socialdemokraternas förslag för att få bort utsatta områden, just klassisk socialdemokrati: mer överstatlighet, mer kontroll och mer begränsningar.
Publicerad 19 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Det inte sagt att man inte måste göra något åt parallellsamhällena.
Det inte sagt att man inte måste göra något åt parallellsamhällena.Foto: Christian Hylse

Socialdemokraterna presenterade nyligen ett antal förslag för att föra partiet in i 2030-talet. Det är en rad bostadspolitiska åtgärder som liknar det danska “Ghettopaketet” och syftar till att bryta segregationen och få bort utsatta områden.

Bland annat beskriver partiet att de vill få en ”bättre balans i befolknings­sammansättningen” (SvD den 16 juni). Kommuner som vägrar att bidra till detta kommer att få sina statsbidrag indragna. Och vägrar kommuner trots det att samarbeta, kan staten ”ta över” bostadsområden och ”vidta nödvändiga åtgärder”.

Annons

I en tidigare rapport från samma arbetsgrupp påpekas att “Vi kommer att behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett.”

Bland annat vill man riva bostäder i utsatta områden, införa ett nationellt tak för andelen hyresrätter, det ska bli förtur i bostadskön för personer med akademiska meriter och personer med försörjningsstöd de senaste sex månaderna inte ska få bosätta sig i området. Allmännyttan ska dessutom stå för en större andel av bostadsbeståndet i Sverige (SVT den 16 juni).

Det är minst sagt radikala förslag.

Det inte sagt att man inte måste göra något åt parallellsamhällena. Men är verkligen Socialdemokraternas bäst lämpade att lösa problemen? De har som bekant inte haft många rätt på senare år. Och när de väl landar i att något måste göras (åt problem de själva bidragit till) har det ofta handlat om tvingande anpassningar till sådant som folk aldrig efterfrågat. Samtidigt har det blivit något av en socialdemokratisk paradgren att hålla fast i en punkt för att några månader senare hävda att man alltid har tyckt motsatsen.

Exempelvis vill Socialdemokraterna nu vill genomföra en nationell folkräkning. Det ville de inte för något år sedan. 2022 röstade S, V, MP och C mot ett liknande förslag som lades av oppositionen. Magdalena Andersson (S) påpekade då att om man ska knacka dörr måste man väl också “titta i garderoberna och kontrollera vindarna och källarna.”

2015 sa Stefan Löfven att “mitt Europa bygger inte murar”. Men förra året skyllde Andersson migrationspolitiken på tidigare moderat-regeringar: ”De drev igenom en av Europas mest liberala migrationslagstiftningen, som vi tog oss bort ifrån” (Expressen den 20 dec 2023).

Den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) sa 2021 i frågan om ett Nato-inträde att “jag kommer definitivt att aldrig medverka i en sån process, det kan jag garantera alla”, för att i maj 2022 vara positiv till ett Nato-inträde.

Och så sent som 2021 skrev Socialdemokraterna i sina riktlinjer att man vill “möjliggöra en successiv utfasning av kärnkraften”. Men i dag vill Socialdemokraterna bygga mer kärnkraft.

”Frågan är bara hur man ska förmå medelsvenssons att flytta till Rinkeby?”

I grund och botten är dock Socialdemokraternas förslag för att få bort utsatta områden, just klassisk socialdemokrati: mer överstatlighet, mer kontroll och mer begränsningar. Det är socialt ingenjörskap för att åtgärda de problem som man främjat genom att inte ta sig an problemen i ett tidigare stadium.

Frågan är bara hur man ska förmå medelsvenssons att flytta till Rinkeby? Och hur ska man integrera människor som inte vill bli integrerade?

Socialdemokraternas plan om de vinner valet 2026 är en mycket omfattande omdaning av samhället. Historien har dock synliggjort att omfattande social ingenjörskonst riskerar att slå snett, på sätt som vi kan vara svårt att överblicka. Därför bör man vara försiktig med så storskaliga ingrepp.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons