Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rektorn på Litorina folkhögskola vill starta en folkrörelse

- Tänk om vi kunde starta en folkrörelse här i Karlskrona.
Det säger Elsmari Furuvall Mattsson, rektor för Litorina folkhögskola där seniorerna "utbildas"..
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2001

Generationsmöten bygger på övertygelsen att möten mellan äldre och yngre kan motverka främlingskap och avståndstagande.

Fulla av liv

Annons

I ett års tid har ett tiotal seniorer funnits ute på skolorna i Karlskrona. Alla seniorer deltar med sin egen livserfarenhet och kunskaper. Målet är att skapa möten på skolan, motverka främlingskap och ta tillvara kunskap och livserfarenhet.

- Det bästa med att vara senior på skolan är att träffa barn som är fulla av liv, frågor och förtroenden, säger en av dem i en utvärdering som barn- och ungdomsförvaltningen gjort.

- Det bästa med att vara senior är att man inte behöver prestera något visst, säger en annan. Man ser på barnen att dom är nöjda bara man finns till.

En tillgång

Även för personalen och skolledningen har seniorerna blivit en tillgång. Det är positivt att en eller flera dagar i veckan ha en extra vuxen i klassrummet, på skolgården, i matsalen.

- Varje senior är på skolan precis så mycket som han eller hon själv valt, säger Elsmari Furuvall Mattsson. En del är där flera dagar i veckan, andra ett par timmar i veckan.

En gång i månaden träffas seniorerna för att diskutera erfarenheter. En introduktionskurs och studiebesök ingår i förberedelserna. Ofta väljer senioren att vara på en skola i grannskapet.

- Att vara senior ska inte vara förknippat med långa och krångliga resor, säger Elsmari Furuvall Mattsson.

Hon tänker själv bli senior på skolan den dag hon blir pensionär. Och hon hoppas innerligt att många fler vill bli seniorer.

Skapa en folkrörelse

Annons

- Det är viktigt att kommunen inte bara blir känd för IT. Därför vill jag skapa en folkörelse av det här, säger Elsmari Furuvall Mattsson.

Ett av målen för verksamheten är att forma en utbildning som inte är terapi för pensionärer utan som ger en möjlighet till meningsfulla möten där pensionärernas erfarenheter tas tillvara.

Rekryteringen av seniorer sker via pensionärsorganisationerna.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons