Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Diskriminering som strider mot grundlagen"

Bara gifta pappor är automatiskt vårdnadshavare till sina barn.
Det är fruktansvärt diskriminerande tycker Pappaombudsmannen som är kritisk till lagstiftningen som han anser gynnar mammor i vårdnadstvister.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2013
Arne Wirén företräder pappor i vårdnadstvister.
Arne Wirén företräder pappor i vårdnadstvister.Foto: Privat

Pappaombudsmannen Arne Wirén var i mitten av 90-talet rådgivare åt regeringens pappagrupp och var en av dem som drev fram revideringen av föräldrabalken 1998, den som skulle göra frånskilda mammor och pappor lika viktiga för sina barn.

I dag är han självutnämnd Pappaombudsman. Han upprörs över det höga antalet vårdnadstvister som går till tingsrätten.

Annons

– Jag är övertygad om att siffrorna beror på att allt fler mammor försöker få egen vårdnad. En lag­paragraf säger att man ska ta särskild hänsyn till om föräldrarna inte kan samarbeta. Lagen är därför destruktiv. Den uppmuntrar till konflikt i?stället för tvärtom.

Vilken är den viktigaste förändringen i lagstiftningen som borde göras?

– Att pappan redan från början automatiskt ska vara vårdnadshavare. I dag är det bara gifta pappor som är det. Det är fruktansvärt diskriminerande och strider mot grundlagen. Hade det varit samma diskriminering mot kvinnor hade det aldrig varit tillåtet. Papporna blir underlägsna från början och måste bevisa att de är värdiga vårdnadshavare.

Pappaombudsmannen tycker att domstolarna blivit bättre på att döma till gemensam vårdnad de senaste åren men att vårdnadstvister inte borde behöva hamna i domstol över huvud taget.

– Socialtjänsten måste förstå att deras uppgift inte är att tala för mamman. De är så måna om att skydda att de många gånger skyddar barnen mot fel person. Det är mamman som begår det grövsta brottet, nämligen att beröva barnet sin andra förälder.

Hur kan socialtjänsten och familjerätten bli bättre?

– Genom att sluta förutsätta att kvinnor alltid talar sanning. Genom att bli mer tvingande när det gäller att kräva samarbete från båda föräldrarna. Jag önskar att det fanns en avdelning som sökte upp alla frånvarande föräldrar, frågade varför de är det och som försökte få in dem i barnens liv igen.

Yamile Lindgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons