Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Dumt och dyrköpt att sälja ut stadsnäten

Jonas Persson, VD för Nordity Fiber, gjorde för en tid sedan debattinlägget ”Vi står inför ett vägskäl när det gäller fibernätverken”. Han pläderade bland annat för att kommunerna nu behöver sälja ut delar av sin infrastruktur för att lösgöra kapital. Här kommer en replik för ledningen i Svenska Stadsnätsföreningen.
Debatt • Publicerad onsdag 12:08
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fiberkabeln som spelar en allt större roll för svensk infrastruktur. Stadsnäten bör vara kvar i offentlig regi, tycker representanter för Svenska Stadsnätsföreningen.
Fiberkabeln som spelar en allt större roll för svensk infrastruktur. Stadsnäten bör vara kvar i offentlig regi, tycker representanter för Svenska Stadsnätsföreningen.Foto: Lasse Ottosson

Replik på debattinlägget ”Vi står inför ett vägskäl när det gäller fibernätverken” av Jonas Persson

Jonas Persson beskriver väl framgången med stadsnäten i Sverige och pekar helt riktigt på de utmaningar man står inför.

Annons

Men när det kommer till att kommunerna behöver vända sig till privata aktörer för att ta in kapital så går Jonas Persson fel, allrahelst när det kommer till påståendet att kommunerna kan ha fortsatt rådighet tillsammans med en privat investerare. Med en privat ägare eller delägare så har kommunen för all framtid pantat bort möjligheten att styra över en samhällsviktig digital infrastruktur.

”Med en privat ägare eller delägare så har kommunen för all framtid pantat bort möjligheten att styra över en samhällsviktig digital infrastruktur.”
Mikael Ek och Louise Thorselius, Svenska Stadsnätsföreningen

Vidare så hävdar Persson att det är tryggt med dem som delägare genom att det finns ett långsiktigt pensionskapital med i bilden. Det är fel, för även pensionsstiftelser ändrar sina strategier och säljer av sina investeringar. Fakta är att kommunen står utom kontroll över den nästkommande delägaren. För de kommunala invånarna och kommunen själv ökar det i förlängningen risken för intrång, spioneri och integritetskränkningar.

De lokala stadsnäten är väl värda att värna. Vem tror att samhällets beroende av digital infrastruktur kommer att minska framöver? Vi vet att många av de kommuner som valde att sälja sina energibolag på 90-talet ångrar sig i dag och att priserna för kommuninvånarna har gått i taket. Att sälja samhällskritisk infrastruktur är med andra ord inte bara dumt utifrån ett säkerhetsperspektiv, det kan också bli en mycket dyrköpt historia för kommunerna själva, det lokala näringslivet och hushållen.

Digital infrastruktur i offentlig regi måste värnas.

Mikael Ek, vd Svenska Stadsnätsföreningen

Louise Thorselius, vice vd Svenska Stadsnätsföreningen

Annons
Annons
Annons
Annons