Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Fler invånare löser inte Ronnebys problem

Det är nu dags för Ronnebyborna att ge sina synpunkter på förslaget till ny översiktsplan, men hur förhåller förslaget sig till verkligheten?
Ronneby • Publicerad 21 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns många tecken på grundläggande problem och hur lockar vi då hit jobben?
Det finns många tecken på grundläggande problem och hur lockar vi då hit jobben?Foto: Christian Hylse

Ronneby är i senaste räkningen 28 921 invånare. Det är drygt 200 färre än förra sommaren, 300 färre än sommaren 2022 och 400 färre än 2021. Denna avflyttning accelererar trots kommunens satsningar på Viggenområdet, trots de senaste årens många byggprojekt, och trots en satsning på nya förskolor, skolor, centrumutveckling och en (enligt kommunen själva) strålande tillväxt för våra företag.

Jag har under sommaren i Facebookgruppen ”Ronneby ankdamm” presenterat ett antal faktaspäckade texter rörande förutsättningarna för befolkningsutvecklingen i Ronneby kommun. I den analys jag gör, så identifieras följande grundläggande problem som förklarar kräftgången:

Annons

En arbetslöshet betydligt högre än i landet i övrigt; vi är cirka 500 fler arbetslösa än om vi hade varit en medelkommun.

Ett negativt pendlingsnetto; cirka 1600 fler bor i Ronneby kommun och jobbar utanför, än vad det är som bor i andra kommuner och jobbar i Ronneby kommun.

Obalansen skapar ett tryck på utflyttning för den arbetsföra befolkningen. Det här kan vi antingen tolka som att vi ”saknar” 2100 arbetstillfällen i kommunen, eller att vi är 4000 – 5000 invånare för många (sett till mängden arbetstillfällen).

Gräver vi vidare så ser vi även att:

Andelen högutbildade är cirka 10 procent lägre än riksnivån och vi har en lägre andel egna företagare.

Vi har lägre sysselsättningsgrad och medianlön, men högre skatt, andel bidragsförsörjda, och högre skattesats och medelålder än genomsnittet.

Det finns alltså många tecken på grundläggande problem och hur lockar vi då hit jobben? Och vad värre är: Vi har då en ledning som fortfarande drömmer om att vi år 2045 ska vara 4000 fler i kommunen, det vill säga 33 000. Denna dröm har dessutom cementerats i planarbetet, det vill säga allt utgår ifrån att målet uppnås i stället för att planera för ett i bästa fall bibehållet invånarantal.

”Ronneby kommun behöver ett styre som kan se nyktert på grundproblemen, och det är inte att vi saknar bostäder eller ens invånare.”
Stefan Johansson,

Ronneby kommun behöver ett styre som kan se nyktert på grundproblemen, och det är inte att vi saknar bostäder eller ens invånare. Problemet är att kommunen saknar arbetstillfällen. Vi måste därför satsa mer på nyföretagande, på att locka tillbaka de som lämnar kommunen för studier, på de värden som gör oss unika, till exempel vår natur och vårt kulturarv, så att vi kan öka turismen. Vi behöver skapa mycket bättre förutsättningar för våra befintliga företag att trivas och växa. Först då kan vi börja hoppas på att bromsa utflyttningen och möjligen kunna landa bättre än SCB:s framskrivning till 2045 på 26 500 invånare.

Översiktsplanen saknar dessvärre andra scenarier än att vi 2045 är 33 000 invånare. Det är naturligtvis allvarligt att dess i särklass viktigaste parameter inte beretts grundligt. Vi behöver både göra om, och göra rätt och stora delar av såväl underlag (Strategi för bostadsförsörjning) som själva översiktsplanen behöver därefter revideras.

Stefan Johansson, Ronnebypartiet

Annons
Annons
Annons
Annons