Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Stopp för kusinäktenskap viktig signal till unga

Från 1 juli 2026 föreslår regeringens utredare att det ska bli förbjudet att ingå äktenskap med sin kusin, sitt syskonbarn, sitt halvsyskon eller adopterade helsyskon. Det är självklart att normen för vem man gifter sig med måste ligga bortom familjen.
Ledare • 22 oktober 2024 04:00
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Kusiner, syskonbarn och syskon ska inte få gifta sig.
Kusiner, syskonbarn och syskon ska inte få gifta sig.Foto: Jessica Gow/TT

Under flera år har Liberalerna (och även andra partier som nu ingår i Tidösamarbetet) drivit frågan om att förbjuda kusinäktenskap. I februari 2022 gav dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) besked om att S-regeringen inte skulle driva igenom något förbud. Det skulle vara att hindra vuxna människor att ta de beslut de vill, var hans budskap.

Ministerns besked bar tydliga spår av oavsiktlig ironi. Kusinäktenskap är ett fenomen som är sammankopplat med hederskulturer och arrangerade äktenskap, sedvänjor som Sverige borde ha motarbetat med näbbar och klor. Det finns nämligen även andra implikationer här. I en artikel i Expressen den 21 oktober menar författaren och journalisten Kurdo Baksi att hedersförtryck i sin tur skapar gängkriminalitet av det slag som Sverige plågas av. ”Hade vi under de senaste årtionden eliminerat hedersförtrycket hade antalet människor som fallit offer för gängkriminaliteten varit färre och Sverige ett mycket tryggare land”, skriver Baksi i ett kritiskt inlägg.

Annons

En annan debatt som löper kring detta är den medicinska faran med att kusiner, framför allt i flera släktled, gifter sig med varandra. Problematiken tas upp i utredningen som lades fram i början av oktober. Utredaren Anne Kuttenkeuler lämnade då sin skrivelse till regeringen. Hon föreslår att det från 1 juli 2026 blir förbjudet att gifta sig med sin kusin, sitt syskonbarn, sitt halvsyskon eller ett adopterat helsyskon. Kusinäktenskap som inte är registrerade i Sverige innan det datumet kommer heller inte att erkännas i Sverige.

”För de unga som får order att gifta sig kommer lagen vara en avgörande signal om samhällets uppfattningar.”

Det är självklart att normen för vem man gifter sig med måste ligga utom familjen. Tanken på att gifta sig med ett syskonbarn ter sig motbjudande för de flesta. Även om det kan finnas betydande svårigheter att ta reda på släktskap, speciellt för invandrare från andra delar av världen (eller för den delen de som redan bor här), blir lagen normsättande. För de unga som får order att gifta sig kommer lagen vara en avgörande signal om samhällets uppfattningar. Samt även förstås för de som ägnar sig åt att arrangera sådana äktenskap.

Det är ganska tydligt att inriktningen på just äktenskapet som institution ramar in en specifik målgrupp. Det kan man fundera över. Samboskapet kan bli ett kryphål för grupperingar som väljer att se sina unga som gifta, trots att de i lagens mening inte är det. Men signalvärdet med lagen är viktig - detta är inte något samhället sanktionerar.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons