Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vi behöver hitta nya lösningar för Ronneby

Jag är beredd att bidra i detta arbete och vill tillsammans med andra politiker och medborgare arbeta för ett framgångsrikt Ronneby, skriver Marianne Lundkvist.
Debatt • Publicerad idag 04:00
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det tas politiska beslut som gör att våra unika kulturmiljöer förändras, skriver Marianne Lundkvist.
Det tas politiska beslut som gör att våra unika kulturmiljöer förändras, skriver Marianne Lundkvist.Foto: Christian Hylse

Jag kommer ihåg en tid när Ronneby var en fantastisk stad att bo och arbeta i. Då som nu rik på både kultur och historia. Stadskärnan var levande med många specialbutiker. Vi hade ett näringsliv under omvandling, från traditionell industri till högteknologi där många kunskapsintensiva företag tog plats på Soft Center. Då fanns det cirka 60 IT-företag och många stora företag hade sina huvudkontor här.

Högskolan lockade många studenter. Profilen som innebar samarbete med näringsliv och samhälle – låg i framkant och något högskolan också fick pris för. Studiebesöken var många och Soft Center-konceptet exporterades utomlands. Vi hade företagshubbar för innovation. Entreprenörer såg affärsmöjligheter och nya företag startades under en tid av stark framtidstro.

Annons

Men även inom kulturområdet utmärkte Ronneby sig. 1995 blev vi Årets kulturkommun i hård konkurrens. Brunnsparken med sina praktfulla träbyggnader och 300-åriga historia, blev 2003 Blekinges enda kulturreservat. 2005 utnämndes Brunnsparken till Sveriges vackraste park och 2013 till den mest inspirerande parken.

Ronneby var ett litet Silicon Valley och hjärtat i Sveriges trädgård.

Men vad gjorde att Ronnebys framgångssaga klingade av och att vi idag ser att många av de kunskapsintensiva företagen försvunnit, höga arbetslöshetssiffror och några av våra kulturarv degraderats av dåliga beslut?

En del av svaret är såklart att efter en tid av enorm framtidstro kom verkligheten ikapp. IT-bubblan var ett faktum. Många satsningar och företag flyttade till andra städer. Högskolan försvann och med den många innovativa samarbeten.

2015 kom rekordmånga flyktingar till Sverige och Ronneby blev många nya svenskars hem. Så många så att Ronneby hamnade i topp över mindre kommuners flyktingmottagande. En utmaning som kommunen hade svårt att hantera då och som fortfarande är en utmaning.

Ronnebys arbetslöshetssiffror är bland de högsta i landet och forskningen är tydlig; utanförskap och arbetslöshet ger individen sämre livsvillkor med social problematik som följd. Många upplever idag en otrygghet här.

Jag ser också att det tas politiska beslut som gör att våra unika kulturmiljöer förändras. Kulturmiljöer som är starka och unika varumärken för Ronneby som vi ska vara rädda om och utveckla varsamt.

Hur ser vi på Ronnebys attraktionskraft idag?

Det är självklart att stora samhällsförändringar får konsekvenser för mindre kommuner. De styrande i Ronneby har tagit fram flera visionsdokument och strategier. Men tyvärr upplever jag att retorik och verklighet inte alltid stämmer överens.

Ronneby är en kommun med stor potential. Vi är kända för att vi har en osviklig känsla för samhällets trender och förändringar oavsett om det gäller handel, kulturliv, hälsa och rekreation, utbildning, digitalisering eller flyktingkris. Vi har alltid hittat lösningar och det ska vi fortsätta göra.

Annons

Vi behöver sätta Ronneby på framtidskartan igen. Vi behöver ta tillvara på den kompetens och dynamik som finns i den blandning av invånare som bor här. Vi behöver skapa framtidshopp och ett klimat av innovation och entreprenörskap igen. Och vi behöver förstå värdet av Ronnebys unika kulturarv. Jag är beredd att bidra i detta arbete och vill tillsammans med andra politiker och medborgare arbeta för ett framgångsrikt Ronneby. Detta är några av mina tankar på hur vi kan ta några steg framåt.

• Starta företagskluster mellan näringslivet, högskola och offentlig sektor.

• Involvera civilsamhället på ett bättre sätt för att lösa våra samhällsutmaningar.

• Stöd utveckling av sociala företag för att minska utanförskapet.

• Starta ett jobbforum där arbetsgivare och arbetstagare möts.

• Gör fler satsningar riktade mot kvinnor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

• Sänk trösklarna till första jobbet genom inträdes- och instegsjobb.

• Ge fler gymnasieungdomar möjlighet att prova att starta och driva UF-företag.

• Skapa en idébank med affärsidéer som kan leda till nya företag.

• Kartlägg Ronnebys kulturarv och kulturmiljöer och upprätta en plan hur dessa ska kunna utvecklas på ett varsamt sätt. Vi får aldrig glömma att detta är viktiga varumärken för Ronneby.

Annons

Marianne Lundkvist

Lokalpolitiker Liberalerna i Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons