Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Upp till bevis för heta klädbolag

Klädaktierna har stigit rejält på börsen sedan årsskiftet. Den här veckan kommer de ledande klädbolagen med börsjätten H & M i spetsen med delårsrapporter och förväntningarna är högt ställda.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2007
Foto:JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Upp till bevis. H & M är först ut av klädjättarna på börsen att redovisa sin delårsrapport.
Foto:JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Upp till bevis. H & M är först ut av klädjättarna på börsen att redovisa sin delårsrapport.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Svensk ekonomi fortsätter gå som tåget. Skattesänkningarna från årsskiftet och lägre arbetslöshet har fortsatt att elda på hushållens köpfest och det har i allra högsta grad gynnat klädhandeln.

Klädjätten H & M:s aktie har stigit med en femtiolapp sedan årsskiftet eller 15 procent till nästan 400 kronor.

Annons

- Bolaget har de senaste kvartalen levererat bra rapporter och rapporterat om fortsatt stark försäljning, säger Peter Wallin, analytiker på Kauthing Bank till TT.

Stora förväntningar - Den nya Madonna kollektionerna och öppnandet av nya butiker i Japan och Hongkong har fått ett mycket positivt mottagande. H & M öppnar varje år 10-15 procent fler butiker och de har mer än väl lyckats bära kostnaderna för alla nya butiker.

Förväntningarna är därför stora på H & M:s kvartalsrapport som presenteras på onsdag.

- Trots H & M:s starka expansion med alla nya butiker har bolaget lyckats presentera starka marginalsiffror. Och det finns inget som tyder på att vädret de senaste månaderna haft någon betydelse för försäljningen, säger Peter Wallin.

Upp mot 30 procent Därför ligger förväntningarna på ett vinstlyft på upp mot 30 procent för det brutna räkenskapsårets första kvartal eller runt 3,4 miljarder kronor.

Konkurrenten Kapp-Ahls aktie har sedan årsskiftet stigit med 12 procent till 77 kronor.

- Bolaget har levererat starka rapporter med bra rörelsemarginaler, sedan börsnoteringen för ett år sedan och bolagets försäljning har varit mycket bra sedan årsskiftet, säger Peter Wallin.

Sedan storägarna Christian W Jansson och Paul Frankenius ökat sitt ägande i bolaget till 30 procent har det varit en starkt positiv insidersignal, som påverkat kursen positivt, konstaterar Wallin.

- Enda frågetecknet inför rapporten är väl om försäljningen fortsatt utvecklas lika starkt som tidigare.

Fler förväntningar Förväntningarna är också högt ställda på Retail and Brands (RNB) rapport. Aktien har stigit med 18 procent sedan årsskiftet till 76 kronor.

Annons

- Polarn och Pyret har gått fantastiskt bra sedan de lade ner damkläder i höstas, säger Peter Wallin.

RNB sålde nyligen Solo och Saks till Varnergruppen som bland annat äger Dressman och köpte i höstas klädkedjan JC.

Lindexaktien har stigit med blygsamma 6 procent sedan årsskiftet till 94 kronor. Flera relativt svaga rapporter på raken och de stora lönsamhetsproblemen i Tyskland har hämmat aktiekursen.

Säljer 23 butiker Bolagets 23 tyska butiker ska säljas, men det är okänt när och hur mycket det tyska äventyret kommer att kosta bolaget till slut.

- Det är svårt att sia något om hur deras försäljning och rörelsemarginal varit under första kvartalet, säger Peter Wallin.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons