Vilt lever farligt och hungrigt
– Ugglorna hör mössen under snön men kan inte slå igenom skaren, säger Magnus Edelius, ordförande för KFV Riks, Katastrofhjälp Fåglar och Vilt.
KFV får in många trötta, utmärglade djur som inte hittat mat. Förutom ugglor matas och behandlas många stora rovfåglar som sökt sig till vägarna för att hitta påkörda djur att äta och då blivit påkörda själva.
– Generellt är det väldigt många djur som får stryk nu. Svanar och hägrar har till exempel svårt med isen och når inte ner till sin mat. Men små ugglor, som sparv-och pärlugglor, går från möss och insekter till att ta utmattade småfåglar i stället, precis som många större rovfåglar, säger Magnus Edelius.
Vissa arter gynnas således av andras lidande.
– Det är naturens skafferi vi talar om och några är vinnare ibland, andra inte, säger Magnus Edelius.
Rådjuren i södra Sverige har det också tufft, både med mat och vatten. Till skillnad från rådjur i norr är de ovana vid sådana problem och jägare och bönder hjälper dem därför nu med mat, så gott det går.
– Många rådjur kommer att hittas döda i mars när deras fettreserver tar slut, säger Lennart Haraldsson, ordförande för Jägareförbundet Kronoberg.
Rådjuren i södra Sverige är inte lika hårt naturligt gallrade som i landets norra delar. Många är äldre och lite klenare, vana vid att mat och vatten alltid finns lättillgängligt.
Vilda djur behöver salt och mineraler i snö- och vintertid och jägare och viltvårdare sätter därför ut saltstenar på träd så att alla ska kunna slicka i sig, från harar till skogens konung älgen.
Vägsalt kan var en orsak till att många rådjur nu uppehåller sig vid vägar, men det kan också bero på att vägar leder till mat.
Rådjur gnager på sly och buskar vid vägkanten och villaträdgårdar är rena smörgåsbord.
Många bönder hjälper vilda djur genom att ploga och skrapa bort snö så att till exempel rådjur och rapphöns kommer åt mark och mat.
Källor: Svenska Jägareförbundet och KFV. (TT)