Kulturarbetare värnar konstnärslön
Förslaget att ta bort konstnärslönen möter stark kritik från många remissinstanser. Författarfonden underkänner helt regeringens motivering.
Före jul klubbades kulturpropositionen av riksdagen och i den ingick ett avskaffande av den statliga inkomstgarantin för konstnärer. I stället ska pengarna successivt övergå i långtidsstipendier "för verksamma konstnärer". Det juridiskt bindande beslutet är dock ännu inte taget, och inför det har berörda remissinstanser fått en chans att yttra sig.
Förändringen drivs igenom med "omotiverad brådska" menar Svenska tecknare som beskriver avvecklingen som "en offensiv handling mot alla professionella utövare av konstnärliga yrken".
"Borde inte Sverige ha råd att med statliga medel skapa en grundtrygghet för en grupp konstnärer som gjort och gör avgörande insatser för landets kultur och hela utveckling?", invänder Svenska tecknare.
Sveriges författarfond underkänner regeringens motivering som går ut på att de statliga bidragen i första hand ska ges för att konstnären/författaren ska få ekonomiskt utrymme till konstnärligt arbete. Till skillnad från långtidsstipendierna erbjuder garantin kontinuitet och pensionstrygghet, framhåller fonden som menar att regeringen på ett indirekt sätt beskriver de som nu har inkomstgaranti som overksamma och oförtjänta av det stöd de fått.
Kungliga Akademien för de fria konsterna framhåller att inkomstgarantin, till skillnad från ett stipendium, ger möjlighet till en mer förutsättningslös konstnärlig grundforskning.
Konstnärsnämnden tar inte ställning, men framhåller det problematiska i att eget arbete lönar sig dåligt för de konstnärer som har inkomstgaranti och mycket låga egna inkomster. Nettoinkomsten ökar bara marginellt.
Nämnden menar också att långtidsstipendierna riskerar att förskjutas mot äldre konstnärer när inkomstgarantin försvinner.