Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Otroligt lyckat när Bengt Ohlsson återigen spinner vidare på ”Doktor Glas”

Återigen Bengt Ohlsson ger figurerna ur Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas” ny röst. I ”Helga” rör det sig om den före detta prästfrun, som här utgör berättarjaget i en spännande, psykologiskt laddad och finstämd kvinnoskildring.
Recension • Publicerad 7 september 2024
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Helga

Författare: Bengt Ohlsson

Förlag: Albert Bonniers

Bengt Ohlsson fick Augustpriset för Doktor Glas-omgestaltning ”Gregorius” för tjugo år sedan. Nu är han aktuell med ännu en roman om en av Hjalmar Söderbergs gestalter – Helga.
Bengt Ohlsson fick Augustpriset för Doktor Glas-omgestaltning ”Gregorius” för tjugo år sedan. Nu är han aktuell med ännu en roman om en av Hjalmar Söderbergs gestalter – Helga.Foto: Patrick Miller

Vidarediktningar, parafraser och kontraimitationer av tidigare litterära verk har frodats i världslitteraturen sedan antikens dagar. Hur många avknoppningar av exempelvis ”Hamlet” har inte sett dagens ljus under seklernas lopp, såväl mellan bokpärmarna, på teaterscenen och på vita duken? Lyft ut och brodera vidare på några väl valda bifigurer, och vips har vi ett stycke gediget underhåll av det klassiska litteraturarvet!

Bengt Ohlssons ”Gregorius” gavs ut för tjugo år sedan och utgår från Hjalmar Söderbergs klassiska dagboksroman ”Doktor glas” (1905). I den handlar det om ett ovanligt lyckat skifte av perspektiv, från Söderbergs titelfigur till dennes hatobjekt, den föregivet osympatiske och hycklande prästen Gregorius. Denne mördas slutligen av Glas, som en akt av nietzscheansk välgärning och förvriden kärlekshandling gentemot prästens ängsliga unga hustru Helga. När Ohlsson i sin nya roman, som bär just titeln ”Helga”, ytterligare en gång skiftar fokus, fullbordas det giftiga och bedrägliga triangeldramat mellan doktor, präst och hustru. Om än retroaktivt, eftersom året nu är 1937, Helga har hunnit komma upp i sextioårsåldern och tidigare nämnda män – mördare och mordoffer – alltså är döda.

Annons

I romanens nutid lever Helga ett ordnat, borgerligt familjeliv med make, hushållerska och parets gemensamma två söner samt den nu gravida dottern Signe som officiellt är en frukt av äktenskapet med Gregorius. Det sistnämnda är en livslögn som ingen, varken Helgas man eller Signe själv, känner till eftersom hon i själva verket är dotter till Helgas forne älskare Klas Recke, som också är en central figur i ”Doktor Glas”.

””Helga” är en oavlåtligt spännande, psykologiskt engagerande och stilistiskt njutbar roman med en dramaturgiskt snudd på perfekt disposition.”

I likhet med såväl Söderbergs förlaga som ”Gregorius” är ”Helga” skriven i jagform, där Ohlsson med titelfigurens egna ord och romanens ständigt laddade presens finkänsligt skildrar hur hon måste bevara sin hemlighet till varje pris. Denna inre press når närmast katastrofala höjder då hon erhåller ett brev från en okänd antikhandlare, som försåtligt informerar henne om att han i en chiffonjé hittat en gammal dagbok med ”för Er och andra” komprometterande och möjligen ”direkt kriminella” uppgifter. Det rör sig om inget mindre än Doktor Glas dagbok, alltså det material som utgör Söderbergs roman. Ett intertextuellt fiffigt grepp, som för Helgas del dock innebär att lögnerna och förvillelserna riskerar att hinna ifatt henne. Och inte blir det bättre av att den allt annat än tillförlitlige Recke åter dyker upp i handlingen.

”Helga” är en oavlåtligt spännande, psykologiskt engagerande och stilistiskt njutbar roman med en dramaturgiskt snudd på perfekt disposition, och som trots sina närmare 400 sidor är befriande fri från longörer. Det existentiellt och moralfilosofiskt förtätade dramat är framför allt en övertygande skildring av en kvinnas inre och yttre prövningar, och allt i en grundton som fint tangerar Söderbergs milda melankoli och varma vemod.

”Helga” av Bengt Ohlsson
”Helga” av Bengt Ohlsson
Martin LagerholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons