Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Se upp innan det är för sent

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2003

Polenåret i Sverige har motsvarats av ett svenskt år i Polen. Runt om i Sverige har vi mött polacker och polska produkter. Det finns ett ömsesidigt intresse mellan de nära grannarna.

Och om sju månader ingår Polen i den europeiska gemenskapen.

Annons

Var så säker att polackerna kommer att ta för sig. De har länge sett fram emot att få bli medlemsnation i EU, men de kommer inte med böjd nacke, vilket alla förstår som såg tv-filmen om Anders Fogh Rasmussens förhandlingar på EU:s vägnar inför utvidgningen.

Polackerna visste sitt värde. De är faktiskt 40 miljoner och blir en av EU:s viktigaste och största nationer med 54 platser av 732 i EU-parlamentet.

Lika många som Spanien. Sverige har 19. Tyngdpunkten förskjuts åt öster.

Polens vice statsminister och handelsminister Jerzy Hausner på besök i Sverige vill se fler svenska investeringar i Polen och räknar med polska investeringar i Sverige. Polska bensinstationer som i Tyskland, kanske?

Redan i dag har 900 svenska företag affärsrelationer med Polen och de har investerat tre miljarder dollar. Handeln ökar starkt i båda riktningarna. Men än så länge är Polenhandeln bara 1,6 procent, av vår utrikeshandel.

Sverige, och framför allt Blekinge, har ett guldläge då det gäller att etablera affärskontakter med Polen och öka utbytet.

- Vi får sluta att se på Polen som "ett gammalt kommunistland", som är lite efter, säger Ulf Hugmark vd på Almi Blekinge som sedan länge har upparbetade Polenförbindelser. Ser vi inte upp kan det bli vi som blir efter.

Nyligen hölls en kontaktdag för affärsmän i Blekinge och Pommern. Man träffades i Ronneby och knöt kontakter. 41 polska och 54 svenska företag i alla möjliga branscher deltog. Ulf Dinkelspiel från Exportrådet deltog också, och det hölls ett antal seminarier om miljö, innovationer och investeringsmöjligheter på den pommerska sidan.

Vad det kommer ut av detta återstår att se, men potentialen är stor. Några blekingar som redan gjort uthålliga affärer är Stig Sjöberg (Albinsson & Sjöberg), Bo Persson (Markisol) och Kurt Arnlund på Svanen i Jämjö.

Dessa hörde till dem som utsågs till "affärsambassadörer" och som man hoppas ska inspirera andra företagare att våga satsa på Polen.

Annons

Som sagt: Polen är inte det grå kommunistland vi präntat in på näthinnan. Det är ett land som redan lagt detta förflutna långt bakom sig och nu framträder med gott självförtroende, förankrat i katolicism och slavisk kultur.

Deras beska erfarenheter av centralplanering gör dem till naturliga och nyttiga skeptiker gentemot alltför detaljerade EU-direktiv.

En stor, stolt och historieförankrad nation får äntligen, efter alla delningar och ockupationer, chansen att visa sin kapacitet. Jordbruket är ännu inte reformerat men ekonomin i övrigt är genomstädad.

Polackerna betraktas i Bryssel som kaxiga. Men det gör ju även vi svenskar. Jacques Chiracs snorkiga kommentar i samband med Irakkrisen att Polen "försuttit ett tillfälle att hålla tyst" kan han räkna med att få äta upp förr eller senare. Polen må ha haft sina band med Frankrike, men arrogans lär man inte acceptera.

Kjell-Albin Abrahamsson som kan sitt Östeuropa väl, har sagt att den västeuropeiska hegemonin är ett avslutat kapitel. Nu blir London och Paris mindre betydelsefulla än Berlin och Warszawa. Detta bör man lägga på minnet eftersom vi själva lever närmare Warszawa än Paris.

Om ett stort omtänkande väntar oss så väntar även omtänkande för de nya medlemmarna. En gemensam asylpolitik kommer i EU och att den skulle hamna på den skandalöst låga nivå som man haft i dessa länder är uteslutet.

Polen gav i fjol mindre än 250 personer asyl, meddelar Abrahamsson i Axess.

Men alldeles oavsett de stora linjerna i Europapolitiken så bör svenska företagare se sin chans att få in en fot på den väldiga polska marknaden. Tyskarna och danskarna är redan där i stor omfattning.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons