Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Erik Hultgren: AI visar hur vi ser på företagen

Många företag vill växa, men hindras av krångliga regler. Kan det ökande krånglet delvis bero på vår bild av företagare?
Erik Hultgren
Gästkrönika • Publicerad 18 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Så här ser en ”typisk företagare” ut när artificiell intelligens, AI, får bestämma. Viss variation fanns det, men nästan alltid blev det en man i kostym, skriver Erik Hultgren.
Så här ser en ”typisk företagare” ut när artificiell intelligens, AI, får bestämma. Viss variation fanns det, men nästan alltid blev det en man i kostym, skriver Erik Hultgren.Foto: Privat

Många är vi som det senaste året lekt och testat runt i ChatGPT och andra revolutionerande AI-program. Det är fascinerande att se hur långt tekniken har kommit, men det är också en möjlighet att ta en titt in i hur vi människor tänker. De stora AI-modellerna är trots allt tränade på mänskligt material.

Den data som kommer in bestämmer också vad som kommer ut.

Annons

Bilden till denna artikel är resultatet när jag bad ChatGPT att skapa en realistisk bild av en typisk företagare. Jag provade att upprepa frågan några gånger. Viss variation fanns det, men nästan alltid blev det en man i kostym, bakom ett skrivbord på ett kontor som andas att företaget är stort och framgångsrikt.

Några gånger har jag haft med mig bilden ut när jag pratat inför företagare. Oftast framkallar den ett lågmält skratt. En gång ställde sig en företagare med snickarbyxor på benen och snus under läppen upp och sa ”det där är min målbild”, med ytterligare lite skratt som följd.

Och visst är det lite roligt att bilden är så långt ifrån den faktiska verkligheten. Den typiska företagaren i Sverige är ju någon helt annan. De flesta har företag som är små, med inga eller bara ett fåtal anställda. Som företagare jobbar man som regel mer än de flesta, för en lön som ligger under genomsnittet. Någon anställningstrygghet finns inte, ska man ha arbete får man dra inte det själv. På kontoret sitter man när det riktiga arbetet är avklarat, för att sköta all administration och pappersarbete som krävs.

Rent intellektuellt är det nog många som vet att det är så det ligger till, om de tänker efter. Men i den politiska debatten är det sällan dessa företag syns. I stället är det de stora drakarna. Volvo. Ica. Ikea. Det är vad man spontant tänker på när man hör ordet företag. Och det får konsekvenser.

”Trots löften från politiker är det en ständigt växande regelbörda som läggs på företagen.”
Erik Hultgren

Trots löften från politiker är det en ständigt växande regelbörda som läggs på företagen. Enligt Tillväxtverkets senaste undersökning uppger var fjärde företagare att lagar och myndighetsregler är ett betydande tillväxthinder. Det drabbar naturligtvis alla företag, och sänker tillväxten för oss alla. Men att lägga på nya pålagor blir nog enklare om bilden man har framför sig är ett storföretag med en egen avdelning som kan hantera alla blanketter och tillstånd.

Det blir svårare om man framför sig ser en ensam företagare. Eller det par jag en gång träffade som drev ett lantbruk, där frun konstaterade att ”när vi ätit middagen på kvällen ser jag bara ryggen på min man när han ska göra allt pappersarbete”.

Annons
Annons
Annons
Annons