Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kerstin Davidson: Bara en tidsfråga innan vi har varg i Blekinge

Ska vi leva nära varg behöver reglerna för skyddsjakt bli enklare, mer generösa och hanteras skyndsamt av Länsstyrelsen.
Kerstin DavidsonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 9 mars 2023
Kerstin Davidson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Junge, Heiko

En kvinna på promenad med sina två hundar råkade nyligen ut för ett skräckinjagande möte.

Plötsligt uppenbarade sig en varg. Strax därpå ytterligare en.

Annons

Trots att kvinnan tjoade och skrek lät sig vargarna inte skrämmas. De följde efter och kom allt närmare. Till sist stod en av vargarna en meter från kvinnan och hennes hundar, den morrade med blottade tänder.

Den hotfulla situationen upplöstes då en annan person dök upp. Det fick vargarna att springa i väg.

Det här hände vid Söderåsen i Skåne. Händelsen är förvisso ovanlig, men här i Sydsverige lär vi få vänja oss vid fler incidenter med varg framöver.

”I södra Sverige är det bara Halland och Blekinge som saknar revir.”
Kerstin Davidson

I förra veckans utgåva av tidningen Land Lantbruk kartläggs vargens utbredning i landet. Tillväxten av vargrevir har gått fort. I södra Sverige är det bara Halland och Blekinge som saknar revir.

Men detta kan ändra sig snabbt, i Blekinges närhet finns reviren på Linderödsåsen i Skåne, där nio valpar hittills har fötts. Ett annat revir finns på andra sidan Smålandsgränsen, i Kosta.

Vargforskaren Olof Liberg bedömer att det inom fem år kan finnas 15-20 vargrevir i södra Sverige. Det kan gå väldigt fort, ”som att släppa anden ur flaskan”, säger han.

Forskning vid Umeå universitet visar att människor blir mindre positiva till varg ju längre man lever i dess närhet. Mest positiva till att varg finns i Sverige är enligt undersökningen - inte överraskande - stockholmare.

I södra Sverige är det bäddat för många konflikter. Här finns fler människor och fler tamdjur än i Mellansverige, där vargen fortfarande är mest utbredd.

Naturvårdsverket ska i slutet på mars lägga fram en ny förvaltningsplan för de stora rovdjuren. Verket ska även presentera nya regler för skyddsjakten.

Ska vi leva nära varg behöver reglerna för skyddsjakt bli enklare, mer generösa och hanteras skyndsamt av Länsstyrelsen. Vargar som inte skyggar för människor eller som lärt sig att söka sin föda i fårhagar får vi svårt att samexistera med.

Annons

Med nu gällande regler skulle det knappast bli aktuellt med skyddsjakt på de två vargarna på Söderåsen. Det räcker nämligen inte med en enda incident, om än aldrig så hotfull. Det krävs en hel rad med händelser - tamdjursangrepp och oskygghet för människor - för att jakt ska beviljas. Därtill ska man fastställa om djuret i fråga är en genetiskt värdefull individ.

”Hur kan vargens genetiska status ha fått bli viktigare än vår livsmedelsförsörjning?” undrar fårägaren Einar de Wit i Land Lantbruk.

Det är en högst berättigad fråga.

Annons
Annons
Annons
Annons