Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Björnsdotter Grönkvist vet inte vad hon pratar om

”Att Gy25 trycker på samtida litteratur i Svenska 1 gör att jag jublar, bland annat därför att en mycket stor del av dagens gymnasieelever är lässvaga” skriver Hanna Johansson, gymnasielärare.
Replik • Publicerad måndag 10:48 • Uppdaterad måndag 11:08
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Jag läste gästkrönikan av Mimmie Björnsdotter Grönkvist BLT (”Eleverna rånas på sitt kulturarv” - BLT 12 sept) och blev irriterad över de felaktigheter som står skrivna i den. Det krävs inte mycket research för att ta reda på hur det faktiskt förhåller sig med Gy25. De elever som nu har börjat på gymnasiet berörs inte av Gy25 och kommer således inte att erhålla ämnesbetyg utan de kommer att ta studenten med tre olika betyg i svenska.

Det som vidare skrivs om litteraturhistoria och hur skribenten Björnsdotter Grönkvist tolkar det centrala innehållet i svenskkurserna går att ifrågasätta. Jag förstår att det är skribentens egna åsikter då det är en krönika, men jag tycker ändå att det är beklagligt att man tycker så mycket om något som man inte riktigt verkar vara insatt i.

Annons

Litteraturhistoria har inte varit en framträdande del i nuvarande Svenska 1, utan den finns uttryckligen i Svenska 2. Att Gy25 trycker på samtida litteratur i Svenska 1 gör att jag jublar, bland annat därför att en mycket stor del av dagens gymnasieelever är lässvaga och där hjälper den samtida litteraturen mer än både Dante, Rabelais och Sapfo.

”Det går att bedriva alldeles utmärkt undervisning om språklig variation utan litteraturhistorien.”

Gällande det som sägs om språksociologin i krönikan - det går att bedriva alldeles utmärkt undervisning om språklig variation utan litteraturhistorien. Att det enda alternativet då skulle vara att eleverna gör analyser utifrån egna erfarenheter är struntprat! Jag hoppas verkligen att ni korrigerar felaktigheterna i krönikan.

Mvh Hanna Johansson, gymnasielärare i svenska sedan snart 25 år

Svar: Tack för din respons. Att höstens elever inte berörs av Gy25 var mitt misstag, och jag tackar för påpekandet. När ändringarna träder i kraft påverkar dock inte min kritik av det innehållsliga.

Man kan förstås anse att det är bättre att undervisa i samtida litteratur än Sapfo, men det ändrar inte att det är att neka eleverna kontakt med litteraturhistorien och ja, sitt kulturarv. Det tycker jag är synd att göra, särskilt med tanke på innehållet i andra punkter som tränger undan läsningen. Även om jag tycker det låter klokt att låta gymnasieeleverna slippa just Rabelais.

mvh Mimmie Björnsdotter Grönkvist

Annons
Annons
Annons
Annons