Bo Pellnäs: Margot Wallström hade rätt
Huset Sauds makt i Saudiarabien grundas på strömmen av dollar från oljan och på en samexistens med wahhabismen, den närmast fanatiskt religiösa formen av islam. Det saudiska kungahuset har använt sin ekonomiska styrka till att slå ner på varje form av kritik från omvärlden. Margot Wallströms uttalande om saudiernas medeltida straffmetoder föranledde hot som tvingade vår kung och riksdagens talman att företa Canossaresor till Riyadh för att återställa lugnet.
När Kanadas utrikesminister kritiserade saudierna blev följderna oproportionerliga och relationerna är ännu inte återställda. Den unge saudiske ledaren Mohammed bin Salman har ett starkt stöd från Donald Trump och har en nära relation till dennes svärson Jared Kushner. I kriget mot huhti-rebellerna i Jemen har amerikanska vapen och ett aktivt stöd möjliggjort bombningar som dödat tusentals civila.
Frågan är om Riyadh i övermod och självtillräcklighet nu har gått ett steg för långt. Den saudiske dissidenten Jamal Khashoggi, som lämnade sitt land 2017 och i bland annat Washington Post har kritiserat den saudiska regimen, försvann spårlöst den 2 oktober vid ett besök på det saudiska konsulatet i Istanbul. En grupp om femton saudier anlände i gryningen till Istanbul och konsulatet samma dag som Khashoggi hade en bokad tid där klockan tretton. Bilder visar att han har gått in, men sedan dess är han försvunnen. Turkiet hävdar att man kan bevisa att Khashoggi förhördes, torterades, dödades och därefter styckades och bortfördes.
Donald Trump har uttalat sin oro över det som skett men samtidigt förklarat att det inte påverkar ett vapenkontrakt med saudierna värt många miljarder dollar. Amerikanska senatorer har dock lyft fram den så kallade Magnitskylagen som möjliggjorde sanktioner mot ryssar inblandade i den ryske advokaten Magnitskys åtal och död. Om bevisen för saudiernas skuld i fallet Khashoggi blir tydligare kan senaten kanske agera.
Storbritannien har nära relationer till saudierna, även som vapenleverantör. Dess åtgärder mot ryssarna efter mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury, gör det svårt att inte agera mot saudierna. Tiger man blir hyckleriet alltför uppenbart. Men problemet rör förstås alla länder som vill leva upp till namnet ”rättsstat”. Det faktum att ett moraliskt agerande svider ekonomiskt får inte vara ett hinder. Tillsammans med britterna borde Sverige försöka få till ett samordnat europeiskt agerande och om möjligt påverka amerikanerna att vara med på tåget.
Utrikesminister Margot Wallström (S) hade rätt. Det är ett hot mot oss alla om skurkstater fortsatt kan agera utan kännbara påföljder. En internationell rättsordning värd namnet undermineras om ryssar och saudier finner att man ostraffat kan mörda människor, vare sig det sker på andra staters territorium eller inom det egna landet.
Bo Pellnäs