Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tidöavtalet förvaltar mandatet från väljarna väl

Den överenskommelse som ligger till grund för den nya regeringen med M, KD och L ligger i linje med det mandat väljarna gav högerpartierna. Och de olyckskorpar som kraxade om nyfascism och nynazism med Ulf Kristersson i Rosenbad lär bli besvikna när det läser Tidöavtalet.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på väg för att presentera Tidöavtalet.
Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på väg för att presentera Tidöavtalet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På fredagsförmiddagen presenterade partiledarna för M, KD, L och SD en gemensam överenskommelse – Tidöavtalet – som ska ligga till grund för den politik som den borgerliga regeringen bestående av M, KD och L ska driva under mandatperioden.

Namnet på avtalet kommer från Axel Oxenstiernas slott, Tidö, utanför Västerås där överläggningar mellan Ulf Kristersson, Ebba Busch, Johan Pehrson och Jimmie Åkesson hölls i helgen.

Annons

I Tidöavtalet stakas den kurs ut för Sverige som ska bli stommen för mandatperiodens regeringsarbete: Straffen ska skärpas. Migrationen ska stramas åt. Sverige ska få ny kärnkraft. Bränslepriserna ska hållas nere. Tyngdpunkten i avtalet ligger alltså på de frågor som dominerade i valrörelsen och ligger väl i linje med det mandat som väljarna gav högerpartierna.

En form av kohandel syns dock i avtalet, vilket fick Johan Pehrson att konstatera att avtalet var en blandning av sött och salt, med en blinkning till Lasse Berghagen.

”Det är dock på det stora hela eftergifter som respektive parti borde kunna svälja till förmån för helheten, för den nya kurs som Sverige nu slår in på. ”
Anders Gustafsson

A-kassan ska inte sänkas – till Moderaternas förtret. Enprocentsmålet ska slopas – till KD:s förtret. Visitationszoner och anonyma vittnesmål ska införas – till Liberalernas förtret. Liberalerna fick komma med i regeringen – till SD:s förtret. Och så vidare. Det är dock på det stora hela eftergifter som respektive parti borde kunna svälja till förmån för helheten, för den nya kurs som Sverige nu slår in på.

Inför valet, i samband med valet och, inte minst, efter valet har stora ord använts på vänsterkanten för att utmåla Ulf Kristerssons regeringsbildning som ett hot mot demokratin, rättsstaten, yttrandefriheten och så vidare. Med Ulf Kristersson i Rosenbad skulle ett nytt Ungern stå för dörren, har vi fått veta och läsa.

Av dessa stora ord är det mycket svårt att se några spår av i Tidöavtalet. I avtalet slås tvärtom fast att den pågående grundlagsutredningen om bland annat domstolarnas oberoende ska fullföljas, att Public servicemediernas oberoende ska bestå och dess långsiktiga finansiering vidmakthållas och att kulturpolitiken ska värna kulturlivets oberoende. Det låter inte direkt som om någon nyfascistisk statskupp är i antågande i Rosenbad.

Sverige befinner sig just nu i ett oroligt läge med hög inflation, stigande räntor, skyhöga elpriser, krig i Europa och rekord i dödsskjutningar. Efter valet har mycket fokus varit på huruvida Ulf Kristerssons lag skulle kunna enas om ett regeringsprogram och om en regering. Det provet var det enkla. Att regera i en orolig omvärld kommer att vara den stora utmaningen och hur den kommande regeringen med M, KD och L kommer att klarar det återstår att se. Det kommer inte att vara lätt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons