Australien nära affär om ubåtar
Efter ett och ett halvt år av förhandlingar väntas Australien presentera sina planer på att införskaffa åtta atomdrivna ubåtar, vilket premiärministern kallat den största ökningen av landets försvarsförmåga hittills.
– Jag kommer att träffa president Biden i USA. Vi kommer att återkomma med detaljer om arrangemanget, säger Anthony Albanese.
De senaste 18 månaderna har detaljerade samtal pågått mellan Washington, Canberra och London om att Australien ska få tillgång till känslig kärnkraftsteknik.
Värt tiotals miljarder
Det är första gången sedan 1960-talet, när Storbritannien fick amerikansk hjälp att designa sina egna ubåtar, som USA-skapad atomubåtsteknik exporteras.
Ubåtskontraktet mellan Australien och USA uppskattas vara värt tiotals miljarder amerikanska dollar.
Atomubåtar är svåra att upptäcka och kan färdas långa sträckor under lång tid och väntas vara bestyckade med avancerade kryssningsrobotar.
Enligt experter är ubåtarna effektiva för att avskräcka alla potentiella fiender och även för att utan förvarning utföra attacker långt in bakom fiendelinjer.
Oro i Kina
Peking har uttryckt starkt ogillande mot ubåtsavtalet, som anses vara farligt och utformat för att riktas mot Kina.
Avtalet är tecknat inom ramen för det militära samarbetet Aukus som överenskommits mellan Australien, USA och Storbritannien med syfte att dela avancerad militär och även civil teknik.
Det finns dock fortfarande många frågetecken kring atomubåtsavtalet. Exempelvis om Australien ska köpa amerikanska eller brittiska ubåtar, var de kommer att byggas och när de ska vara klara att sjösätta.