Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gängen "en fara för hela Sverige"

Inom loppet av två veckor har sex personer skjutits i Södertälje, varav tre till döds.
Politik • Publicerad 11 oktober 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) och kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) under en pressträff vid statsministerns besök i Södertälje på tisdagen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) under en pressträff vid statsministerns besök i Södertälje på tisdagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Polis gör brottsplatsundersökningar i stadsdelen Saltskog i Södertälje, där två personer sköts förra torsdagen. En av dem, en 19-årig man, dödades och blev det tredje dödsoffret på en vecka.
Polis gör brottsplatsundersökningar i stadsdelen Saltskog i Södertälje, där två personer sköts förra torsdagen. En av dem, en 19-årig man, dödades och blev det tredje dödsoffret på en vecka.Foto: Fredrik Persson/TT

Under tisdagsmorgonen besökte statsminister Magdalena Andersson (S) Södertälje och träffade där avgående kommunalråd Boel Godner (S) och Caroline Aspegren, områdespolischef i Södertälje. Detta med anledning av de många skjutningarna på kort tid i staden, där statsministern gavs en lokal lägesbild över den mörka utvecklingen.

– Södertälje har efter en period av relativt lugn nu drabbats av en både brutal och hänsynslös våldsspiral, sade Magdalena Andersson vid en pressträff efter mötet.

Annons

Hon beskrev vidare hur skjutningarna sätter hela samhällen i skräck, där boende inte törs släppa i väg sina barn eller röra sig ute om kvällarna, och hur gängen är en fara för alla som kommer i deras väg.

– Det är också en fara för hela Sverige, för vår gemenskap och vår samhällsmodell, säger Magdalena Andersson.

"Bitit sig fast"

Kriminaliteten, säger statsministern, närs av en alltför stor segregation och stora klyftor människor emellan.

– En stor migration kombinerad med en för svag integration har ju bidragit till den segregationen som nu göder kriminella gäng, som gjort att de har kunnat bita sig fast, växa och sprida sitt gift.

Mycket mer arbete mot segregationen behövs, anser Andersson.

– Här önskar jag att vi har gjort mer, och det är helt uppenbart att det hade behövts. Jag förutsätter att en ny regering nu kommer att vidta fler åtgärder för att inte bara gå vidare med de straffskärpningar som ligger på bordet, utan också se till att vidta kraftfulla åtgärder för att minska segregationen och de ekonomiska klyftorna.

Flera misstänkta

Det som av Boel Godner kallats "Södertäljes svarta veckor" inleddes den 23 september, då en 20-årig man skadades allvarligt vid en skottlossning i stadsdelen Saltskog. Några dagar senare, skottskadades ytterligare en man. Därefter har tre dödliga skjutningar ägt rum, två i Ronna och ytterligare en i Saltskog. Dödsoffren är alla tre män, två 19-åringar och en man i 40-årsåldern.

Flera män sitter frihetsberövade misstänkta för inblandning i dödsskjutningarna. Bakom händelserna tros en maktkamp inom det så kallade Södertäljenätverket ligga, där olika falanger nu skjuter mot varandra.

Fakta: Fem skottlossningar på två veckor

Fem skottlossningar har inträffat i Södertälje sedan den 23 september:

23 september: En man i 20-årsåldern skjuts i stadsdelen Saltskog klockan 19.40. Mannen skadas allvarligt.

28 september: En man i 25-årsåldern skottskadas i stadsdelen Ronna. Larmet inkommer vid 21-tiden. Skadan uppges inte vara livshotande.

30 september: En 19-årig man skjuts till döds i Ronna. Händelsen inträffar vid 19-tiden.

1 oktober: En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl i Ronna. Händelsen inträffar vid 19.40-tiden i närheten av en skola. Polisen, som befinner sig i området med anledning av mordet på 19-åringen, är på plats inom några minuter.

6 oktober: Två personer skottskadas i Saltskog. Larmet inkommer klockan 18.15. Senare under kvällen bekräftar polisen att en 19-årig man dött av sina skador. Den skadade är en 16-årig pojke.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons