Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lista: Höjda elnätsavgifter: Så mycket betalar Blekingeborna – kommun för kommun

Elpriset har diskuterats flitigt de senaste åren. Samtidigt har en annan elkostnad stigit, något i skymundan – nämligen elnätsavgifterna.
Och priset du betalar för att få el till din bostad kan skilja sig rejält beroende på var i Blekinge du bor.
I en kommun betalar villaägare i snitt 8 000 kronor mer per år än i en annan.
Blekinge • Publicerad idag 11:13
Elnätsavgifterna kan skilja sig kraftigt beroende på var i Blekinge du bor.
Elnätsavgifterna kan skilja sig kraftigt beroende på var i Blekinge du bor.Foto: TT, Elskling/Spotlight

Att jämföra elavtal kan spara tusenlappar till hushållet. Men det finns en annan elkostnad som inte är förhandlingsbar och som hushållen måste betala: elnätsavgiften.

Lite i skymundan har den fortsatt att öka och dessutom är skillnaderna stora mellan kommunerna, visar jämförelsetjänsten Elsklings senaste genomgång.

Annons

Av de tio kommuner som har högst elnätsavgifter ligger samtliga i Norrland. Dyrast är avgifterna i Bräcke och Härjedalen i Jämtlands län och i Ånge i Västernorrlands län. Här får en genomsnittlig villaägare betala 37 000 kronor om året. Det är nästan 27 000 kronor mer än Sveriges lägsta kommunala elnätsavgift i Mölndal.

– Det är hårresande, både sett till de höga elnätsavgifterna och skillnaderna mellan kommunerna. Det här blir ytterligare ett hårt slag mot redan pressade hushåll och ännu en post man tjänar på att jämföra inför en flytt, säger Åsa Hauer, elexpert på Elskling, i ett pressmeddelande.

Avgifterna skiljer sig rejält även i Blekinge.

I Ronneby betalar nämligen villaägare, med en förbrukning på 20 000 kilowattimmar per år, drygt 8 000 kronor mindre än villaägare med samma förbrukning i Karlskrona.

Här är siffrorna:

Fakta

Om sammanställningen

Elskling har baserat sin kartläggning på statistik från Nils Holgersson-rapporten, som i sin tur bygger på siffror från Energimarknadsinspektionen. Beräkningarna utgår från en genomsnittsvilla med en elförbrukning på 20 000 kWh per år samt en lägenhet med en årlig förbrukning på 4 000 kWh.

Källa: Elskling, via kommunikationsbyrån Spotlight

Billigare ser det inte ut att bli framöver. Tidigare i år fattade nämligen Energimarknadsinspektionen (Ei) beslut om att intäktsramarna för nätbolagen höjs med omkring 100 miljarder kronor till totalt 326 miljarder kronor för perioden 2024-2027. I samband med det flaggade Ei för att elkonsumenterna sannolikt kan vänta omfattande ökningar på nätavgiften.

Tim JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons