Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro inom psykiatrin över många självmord och besparingar – politikerna nöjda

Trots psykiatrins oro över många självmord i Blekinge och besparingar är politikerna i regionstyret nöjda.
De anser att verksamheten fungerar bra och tycker inte att besparingar påverkat negativt.
Oppositionen uppmanar styret att lyssna på proffsen.
Blekinge • Publicerad söndag 11:00 • Uppdaterad måndag 06:29
Trots psykiatrins oro över många självmord i Blekinge och besparingar är politikerna i regionstyret nöjda.
Trots psykiatrins oro över många självmord i Blekinge och besparingar är politikerna i regionstyret nöjda.Foto: Staffan Lindbom

Under många år hade Tomas Nordblads son Håkan lidit av psykisk ohälsa och i augusti tog han livet av sig 41 år gammal. En händelse som pappa Tomas och andra i familjen menar inte borde inträffat om han fått rätt hjälp av psykiatrin i Karlskrona. Tre dagar före självmordet hade polisen räddat Håkan från ett självmordsförsök och kört in honom till psykakuten. Då vädjade familjen till psykiatrin att Håkan skulle omhändertas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. Men så blev det inte. Mindre än 24 timmar senare var han hemma igen och tog sitt liv.

Psykiatrin uttalar sig inte i enskilda fall, men Marcus Svennerud, chefsöverläkare i psykiatrin i Karlskrona, säger till BLT att lagen är sträng och att tre krav ska vara uppfyllda: en allvarlig psykisk störning, ett nödvändigt behov av psykiatrisk slutenvård samt att personen själv motsätter sig vården. Beslutet ska också fattas av två läkare.

Carina Söderholm, verksamhetschef i psykiatrin i Blekinge, oroas över att de gör besparingar när de redan är ansträngda ekonomiskt för att kunna bedriva en god vård.
Carina Söderholm, verksamhetschef i psykiatrin i Blekinge, oroas över att de gör besparingar när de redan är ansträngda ekonomiskt för att kunna bedriva en god vård.Foto: Bo Åkesson
Annons

Psykiatrins verksamhetschef Carina Söderholm är bekymrad över att antalet självmord är så många i Blekinge. De har därför påbörjat en analys för att se vad de beror på, även om de runt 30 personerna i Blekinge som årligen tar livet av sig inte alltid har varit i kontakt med vården.

Carina Söderholm är nöjd med verksamheten, men psykiatrin oroas av besparingskrav och att påverkas av att inte ha tillräckliga resurser. De anser inte att de har fått tillräckliga resurser till neuropsykiatriska utredningar för barn och unga, vilka ökat kraftigt de senaste åren. För en bättre vård hade de också önskat att primärvården hade haft mer resurser i sin bemanning och även fler med psykoterapeutisk kompetens.

Anders Lund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge, är nöjd med verksamheten som psykiatrin bedriver och anser att satsningen som har gjorts på barn och ungas psykiska ohälsa kommer att göra gott även för vuxenpsykiatrin.
Anders Lund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge, är nöjd med verksamheten som psykiatrin bedriver och anser att satsningen som har gjorts på barn och ungas psykiska ohälsa kommer att göra gott även för vuxenpsykiatrin.Foto: Marcus Palmgren

Ansvariga politiker i regionstyret med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna håller inte med om resurserna. De är nöjda med verksamheten som görs och anser att effektiviseringar behövs.

– Psykiatrin har historiskt varit en balanserad verksamhet som har fungerat väl i Blekinge. Det är min bild, men sedan finns det alltid mer att göra, säger Anders Lund (M), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hans bedömning är vidare att den akuta psykiatrin är tillgänglig och att de har ett gott samarbete med andra samhällsaktörer som blåljus och följer den lagstiftning som finns.

Förra året gjorde regionstyret en omfördelning av fem miljoner från vuxenpsykiatrin till barn- och ungdomspsykiatrin, men ansvariga politiker anser inte att det påverkat verksamheten negativt.

– Satsningen som gjordes på barn och unga togs fram av den gamla alliansen. Där fanns en bred majoritet för att satsa 15, 20 respektive 25 miljoner direkt till barn- och ungdomspsykiatrin. Det var en ökning som kom direkt från fullmäktige och som nu håller på att sjösättas, säger Anders Lund.

– Genom att arbeta med tidiga insatser för barn och unga avlastar man på sikt vuxenpsykiatrins arbete. Därav har medel flyttats för att kunna jobba tidigare och förebyggande, svarar Rickard Löfquist (KD), ordförande för hälso- och psykiatriutskottet per mejl.

Hans bedömning är att Region Blekinge alltid måste jobba med effektiviseringar, både på lång och kort sikt.

Christina Mattisson, (S), önskar att styret i regionen satsade mer på den psykiska ohälsan för att undvika självmord.
Christina Mattisson, (S), önskar att styret i regionen satsade mer på den psykiska ohälsan för att undvika självmord.Foto: Lena Karlsson

Oppositionspolitiker Christina Mattisson, (S), önskar att större satsningar hade gjorts på den psykiska ohälsan och ser det psykiska måendet, oavsett ålder, som ett oroande samhällsproblem. Satsningen de gjorde på barn och unga börjar ge resultat, men menar att ännu mer behöver göras och mer resurser krävs.

Annons

Nu önskar hon att hälso- och psykiatriutskottet fokuserar på den psykiska ohälsan och fördjupar sig i frågorna och analyserar vården. Och att styret i regionen lyssnar på professionen.

– Politiker är lekmän. Lyssna på professionen och ha en bra dialog. Barn- och ungdomspsykiatrin tog tidigare fram en treårsplan och fick resurssätta vad de behövde och sedan avsattes resurserna som nu efter ett drygt år ser ger goda resultat med kortare köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, säger Christina Mattisson.

– Hela det preventiva suicidarbetet behöver prioriteras högre.

Fakta

Ekonomin inom psykiatrin

Regionfullmäktige 2023 beslutade att satsa extra pengar på barn och unga med psykisk ohälsa. De avsatte då 15 miljoner kronor för 2023, 20 miljoner kronor 2024 och 25 miljoner kronor för 2025.

Av pengarna gick tio miljoner till barn- och ungdomspsykiatrin och resterande till barn och ungas psykiska hälsa inom primärvården.

Från och med 2023 har en budgetomfördelning gjorts från vuxenpsykiatrin till barn- och ungdomspsykiatrin med fem miljoner kronor. Det var en förstärkning av tidiga insatser och omställning till god och nära vård.

Budgetramen för vuxenpsykiatrin är 320,9 miljoner kronor för 2024.

Budgetramen för barn- och ungdomspsykiatrin är 82,6 miljoner kronor för 2024 (inklusive de tio miljonerna).

Källa: Region Blekinge

Fakta

Hit kan du vända dig om du har självmordstankar

• Om du mår så dåligt att du tänker att livet inte är värt att leva och har tankar på att ta ditt liv ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon som du har förtroende för.

• Du kan känna dig ensam i din situation, men det många som har tänkt likadant. Att sätta ord på sina tankar inför någon som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och upptäcker nya möjligheter att lösa dem.

• Om du vill prata med någon utomstående:

• Bris - Barnens rätt i samhället. Du kan ringa eller sms:a till nummer 116 111. Du kan också mejla eller chatta.

• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

• Jourhavande präst nås via telefonnummer 112. Du kan också mejla eller chatta.

• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177.se

Viktoria NimlinSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons