Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sudan sparkar ut FN-sändebud

FN-sändebudet Volker Perthes är inte längre välkommen i Sudan.
"Sudans regering har meddelat FN:s generalsekreterare att man från och med i dag har förklarat herr Volker Perthes persona non grata", uppger utrikesdepartementet i ett uttalande på torsdagen.
Sudan • Publicerad 9 juni 2023
Volker Perthes FN-sändebud i Sudan. Arkivbild.
Volker Perthes FN-sändebud i Sudan. Arkivbild.Foto: AP/TT

Perthes var i Addis Abeba i Etiopien för diplomatiska samtal på torsdagen, enligt FN på Twitter.

I ett brev till FN förra månaden anklagade Sudans de facto ledare, general Abdel Fattah al-Burhan, Perthes för att förvärra striderna mellan armén och de paramilitärerna styrkorna. Perthes anklagades för att inte respektera den nationella suveräniteten och generalen krävde att han skulle ersättas.

Annons

Strider mellan armén ledd av al-Burhan och de paramilitära styrkorna Rapid Support Forces (RSF), ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo, har pågått sedan mitten av april.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har däremot ställt sig bakom Perthes.

Men i förra veckan röstade säkerhetsrådet för att förlänga FN:s specialuppdrag i Sudan (Unitams) med bara sex månader. Unitams skapades i juni 2020 för att stödja Sudans övergång till demokrati efter det att diktatorn Omar al-Bashir störtats ett år tidigare, och har tidigare förnyats med ett år i taget.

Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Den 25 oktober 2021 genomförde militären en kupp och avsatte det civila styret.

Det oljerika Sudan har omkring 44 miljoner invånare.

Källa: UI/Landguiden

Fakta: RSF

Rapid support forces (RSF) bildades 2013 ur janjawidmiliserna – väpnade grupper som Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir hade skickat ut för att sprida skräck och slå ned upproret i konflikthärjade Darfur i västra Sudan i början av 2000-talet.

Den paramilitära gruppen anklagas för flera krigsförbrytelser, som våldtäkter och mord på civila. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch bör RSF:s övergrepp i Darfur klassas som brott mot mänskligheten. Flera hundratusen människor dödades i Darfurkonflikten och miljoner drevs på flykt.

Gruppens styrkor beräknas av vissa bedömare ha så många som 100 000 medlemmar.

2015 anslöt sig runt 40 000 av medlemmarna till den saudiledda militäralliansen i Jemen. Soldater från RSF har också sänts till Libyen.

RSF var med och fällde diktatorn Omar al-Bashir våren 2019. Gruppen var också med i den andra militärkuppen 2021, där man tillsammans med den reguljära militären stoppade den pågående övergångsperioden mot ett demokratiskt Sudan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons