Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Delgivning skapar problem

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2003

Att polisen misslyckats med att delge åtal till en känd finansman för brott mot sexköpslagen är förstås mer genant än typiskt för rättsväsendet.

Antalet finansmän som hamnar i klammeri med rättvisan är trots allt begränsat. Men denna så omskrivna pinsamhet har satt fokus på ett stort problem.

Annons

Rättsapparaten fungerar ineffektivt på grund av att man inte får tag på de personer som man ska ställa inför rätta.

Det leder till onödigt långa handläggningstider i domstolarna och att en stor andel av rättegångarna får ställas in.

På falsk adress

Detta är mycket negativt för brottsoffren som inte får se rättvisa skipas och dessutom kan gärningsmannen hållas kvar i ovisshet och fortsätta sina kriminella aktiviteter under alldeles för lång tid.

För att undvika delgivning av åtal och kallelse till rättegång kan gärningsmannen se till att vara skriven på en adress där han/hon aldrig finns tillgänglig.

Eller man kan uppge falsk adress vid polisförhöret.

Väldigt många av de som lever i brottens värld har ingen fast förankring i tillvaron i form av jobb, ordnade familjeförhållanden, studier eller liknande.

Med lite tur kan gärningsmannen i vissa fall helt undgå lagfö-ring då brottet hinner bli preskriberat.

Hämtning med polis kan inte ske med mindre än att personen ifråga vet att han är åtalad och det anses inte ha skett förrän delgivning kunnat genomföras.

Inte de skötsamma

Annons

Delgivningssystemet är inte anpassat för de människor som oftast begår brott utan utgår från att folk har en fast bostad och att man är någorlunda tillgänglig där eller på jobbet, på det vis den skötsamma delen av befolkningen är det.

Nu är det inte de skötsamma som begår de flesta brotten.

Det måste inrättas alternativa sätt att delge den misstänkte åtalet och kallelsen till rättegång för att öka effektiviteten i systemet.

I tidigt skede

Man borde redan i samband med att polisutredningen sätter igång kunna fastställa datum för rättegång och när polisutredningen är klar så att den misstänkte kan komma till polisstationen och ta del av den.

Vid komplicerade och svårartade brott är detta kanske inte möjligt, men de allra flesta brottsutredningar är inte komplicerade.

Innan gärningsmannen släpps efter det inledande förhöret borde polisen kunna gå in på en bokningslista hos domstolen och se när det finns lediga tider för rättegång.

I detta kan ingå att göra en rimlig uppskattning av hur lång tid som behövs för att bli klar med utredningen och sedan lägga till ett par, tre veckor.

Det här förslaget fördes fram av den av RNS utsedda Alternativkommissionen i det betänkande man överlämnade till socialminister Lars Engqvist för tre år sedan.

Inte mycket lättare

Annons

Nu har justitiedepartementet uppmärksammat problemet med delgivning och vill att kronofogdarna ska få ansvar för detta.

Jag misstänker att det inte blir så hemskt mycket lättare för dem att få tag på hemlösa missbrukare jämfört med hur det är för polisen i dag.

Press på polisen

Alternativkommissionens förslag har den stora fördelen att den också sätter press på polisen att jobba effektivt och göra ett körschema för varje brottsutredning där man har en känd gärningsman som man lyckats få tag på och förhöra.

Per Johansson

förbundssekreterare

riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons